Tillbaka till huvudsidan      

band
bandografi
demos
diskografi
nyhetsmail
bolagets historia
länkar
mp3
nyheter
postorder
för samlare
spelningar
texter
t-shirtografi
videos

info


   
 
  Historien om Rolands Gosskör

* This page is only available in Swedish.*
1977 bildades ett band som kallade sig för Fast Kids. Bandet repade i skolans musiksal under musiklärarens övervakning, redan från början hade Curre och Conny bestämt att det skulle vara punk och inget annat trams. Följden blev en del medlemsbyten och namnbyte till Rolands Gosskör något år senare.

Conny Melkersson -Gitarr, Curre Sandgren -Sång, Conny Molin -Bas och Ola Billstöm på Trummor repade på för fullt och började även att spela en del konserter, främst på hemmaplan Åkersberga och förorterna i närheten. Vintern -79 spelade vi in ett par låtar hos Curres morbror, nu med Olis som som senare hamnade i Stormavdelningen bakom trummorna. Det blev aldrig någon skiva av det men några av låtarna finns med på en numera utgången kassett som Studio Otukt gav ut -86.

Bandet åkte till Skövde tillsammans med Dos 88 AB för en av de få konserterna utanför Stockholm och blev nästan stenade till döds av 500 fulla och punkhatande raggare. Väl hemma igen vart vi tvungna att hitta en ny trummis, Ola skulle flytta och Olis hade annat för sig. Vi hittade Patrik Trankell som spelade med Riskavfall. En kille som har en halv tub hudkräm i håret kan aldrig vara fel. Strax efter så tröttnade Conny Molin på att spela. Han gick helt enkelt på fest istället, när det var en spelning. I publiken fanns det en kille som vi kände igen till utseendet. -Kan du spela bas? -Öh, jag tror det, svarade den något förvånade killen. Efter några minuters repande i logen, gjorde sen Åke Noring debut på Centrumgården i Täby.

-82 spelade vi på rockklubben Underground i Stockholm istället för Exploited, som av någon anledning aldrig dök upp. Publiken bestod av 50 fulla skinheads, -inte särskilt kul.

-83 ringde Alar Suurna (som vanligvis mixar Lundell, Roxette och liknande) upp Conny, och sade sig ha en bra deal. På 8 timmar spelade vi in och mixade 4 låtar med honom bakom mixerbordet i Soundtrade studion. Men vi fick inte säga till någon, av vem och vart det var gjort. Så lova att inte tjalla! Det hela resulterade i vår debutsingel som vi döpte till "Pigs part one".

-84 kom samlingsskivan "Vägra för helvete" (Rosa Honung) där vi medverkade med låtarna "Gossen Franco" och "Maktbegär". Den recenserades i radioprogrammet Lilla Bommen med orden: Rolands Gosskör är den enda lyssningsbara orkestern på denna produktion. Vi blev så glada att skickade dit våran singel. Veckan efter spelades "FBU" för första gången och ytterligare några veckor senare blev Patrik Intervjuad i programmet och fick den härliga frågan, -Varför tycker ni inte om krig?

Tompa Eken från Ultrahuset i Handen ringde och ville att vi skulle komma och spela, TV skulle göra ett reportage om Ultra. Självklart ville vi det men Patrik var i London. Tack vare ett extremt kort telegram: TV inspelning på Ultra, stop, kom hem, stop. så ordnade det sig. Vi spelade "LTO" och blev retade för "TV kändisar".

En annan märklig spelning var när vi spelade tillsammans med Stone Roses på deras första Sverige konsert, och deras manager ville att vi skulle till London.

På hösten -84 tyckte Jojo Näslund att det var dags att göra något nytt med oss, och han var även villig att betala. Vi spelade in 3 låtar i Studio Örfeel i Vallentuna med Anders Edenborgh som tekniker. Skivan döptes till "Genom Barriären" och blev Studio Otukts första utgåva.

Hösten -85 kickades Curre för vi andra tyckte att han sjöng för dåligt, vi fortsatte att spela men nu som trio. Vi spelade på ett ställe som kallades för Lilla Marquee samma fredag som Palme sköts. Vi har alltså februari -86 nu. Det gick inget vidare, strängarna rök åt alla håll och Johan Johansson frågade om vi spelade med rakblad! Morgonen därpå började vi inspelningen av våran tredje singel, även denna gång ute i Vallentuna med herr Edenborgh. Det blev aldrig någon skiva av inspelningen, (en av låtarna är nu släppt på Beat Butchers 10 års skiva) bandet började mest gå på tomgång nu. Vi gjorde några spelningar till, men gnistan var borta och vi lade ner.

Curre bildade -86 Coca Carola tillsammans med några andra som också blivit kickade från sina band, Conny och Åke kan höras på en del av deras skivor. Patrik och Conny bildade tillsammans med Ernie från Asta Kask NEIN! som spelade ett par år, gjorde en skiva och lade sen av. -94 bildar så Åke och Conny Poets Republic.

LEVE!!
Conny, Åke, Curre, Patrik Januari -95

 
 
  Beat Butchers HB c/o Mårten Tolander Fredmansgatan 7a 1tr 118 47 Stockholm