Tillbaka till huvudsidan      

band
bandografi
demos
diskografi
nyhetsmail
bolagets historia
länkar
mp3
nyheter
postorder
för samlare
spelningar
texter
t-shirtografi
videos

Sökmotor


info   
 
 
            In_English

[23 Till]

Historia | Diskografi | Gigogafi | Kontakt


Historia

23Till är Janne Abrahamsson (sång, gitarr), Micke Pihlblad (bas, sång) och Pär Andersson (trummor). Bandet bildades i Norrköping i början av 1985 och blev under sin verksamma tid ett av de bästa och mest rutinerade banden på den svenska undergroundscenen.

Efter en självfinansierad kassett med nio låtar kom bandet i kontakt med Studio Otukt i Stockholm. 1988 släppte 23Till sin debutsingel Vitt Slem (OR-S9) som snabbt blev en hit i svenska punkkretsar. En recensent beskrev den som "en skiva så vild att jag är rädd för att ta bort den från skivspelaren". Vitt Slem följdes upp av en split-LP Anabola Melodier (ORLP1) tillsammans med Coca Carola. 1989 släpptes singeln Lycklig (OR-S13) som sedan följdes upp av den hyllade fullängdsdebuten Allt Vad Jag Vill Ha (ORLP/CD 5). I samband med skivreleasen producerades också ett antal videor. Två av dem vann pris i Göteborgs Video Festival (1991 och 1992). En limiterad videosamling med nio låtar Videohits sammanställdes senare under 90-talet. Allt Vad Jag Vill Ha fick mycket gott mottagande i pressen och Idag kallade den "det kaxigaste rockvrålet sedan Ebba Gröns dagar". Lagom till  julen 1992 släppte 23Till (under namnet 23 Tomtar) och Dennis & De Blå Apelsinerna splitsingeln Julsingel (OR-S24) och 1993 blev året då CD-formatet tog över på allvar. Singeln Balladen Om Olsson (ORCDS 27) orsakade uppståndelse och blev bannlyst i radion på grund av en påstådd våldsförhärligande text. Raderna "Jag ska skära halsen av dig din jävel, jag ska släppa luften av dig din fan" upprörde moralväktarna. Låten som helhet hade dock ingenting med våld att göra utan var en cover på de gamla 70-talsproggarna NJA-Gruppen. Singeln följdes sedan upp av ett nytt album Nöjd? (ORCD10), kanske 23Tills mest helgjutna platta. TerrorPop skrev; "Nöjd? Vilket jävla skämt.Exalterad är ordet!"

1994 var ett år utan nytt material från 23Till. Tillsammans med Beat Butchers sammanställdes dock samlingsplattan Skåpmat (ORCD 15) som bestod av gamla vinylsinglar, gamla albumspår och gamla demokassetter från perioden 1985-1990. Den gemensamma nämnaren var att ingen av låtarna tidigare fanns på CD.

Under 1995 släpptes singeln För Den Goda Sakens Skull (ORCDS 38). Den följdes av fullängdaren Kryp (ORCD 21) som släpptes i september samma år. Det skulle visa sig bli 23Tills sista skiva. I slutet av 1996 beslutade bandet att lägga ner verksamheten. Du kan läsa allt om detta HÄR.

1999 gjorde 23Till en tillfällig återförening i studion i samband med Beat Butchers 15-års jubileum. Bandet spelade in Tuk Tuk Rallys Färg&Vatten. Ytterligare en tillfällig återförening i studion blev det under hösten 2000 då 23Till spelade in den nyskrivna "Mitt Lag, Min Stad". Låten fanns med på hyllningsplattan till IFK Norrköping ("Parken") som släpptes till den allsvenska seriestarten 2001.

Hobbyprojektet Per Bertil Birgers, där samtliga 23Tills medlemmar ingår, dyker med ojämna mellanrum upp på olika scener runt om i landet. Bandets schlagerpunk har lockat  till skratt och dans sedan 1987 då PBB för första gången drog på sig dansbandskläderna . Under våren och hösten 2000 spelade PBB in ett urval av sin digra repertoar och resultatet blev plattan Per Bertil Birgers Orkester som släpptes av Beat Butchers 2001. Mer om PBB på deras sida.

Janne och Micke har också spelat tillsammans i Rat Patrol där enbart Clash-låtar stod på repertoaren. I bandet ingick också medlemmar med förflutet i Sonic Surf City och de svenska reggaelegendarerna Kalle Baah. Rat Patrol är numera en sleeping cell och det är oklart om och när den aktiveras.  

På annandag jul 2006  gjorde 23Till, efter mycket lock och pock, en riktig återförening. Till konserten i hemstaden Norrköping kom folk från när och fjärran för att se bandet på scenen igen 10 år efter avskedskonserterna. Det blev en stor succé men några kända planer på ytterligare spelningar finns inte.

2009 var det dags igen när Beat Butchers fyllde 25 år så stod bandet än en gång på scen för en kort spelningen.
Se smakprov på youtube http://www.youtube.com/watch?v=utndi4kfiWk&feature=related

Man ska aldrig säga aldrig...2013 kom det överraskande beskedet att 23Till ska gör en återförening. Ett samtal från Norge och punkfestivalen Kanalrock fick bandet att gnugga sömnen ur ögonen och ta beslutet att samla styrkorna och repa ihop sig för en konsert på festivalen 3 aug. Dessutom bokades ett par exklusiva Sverigespelningar i Stockholm och hemstaden Norrköping innan den stora stora sömnen återigen gör sig redo att omfamna bandet...

23TILL 2013 Foto: Joakim Blomqvist

 
Kontakt

Om du vill kontakta bandet direkt är det bara att skriva till:

till.23till@hotmail.com  

eller

23Till
c/o Pär Andersson
Andvägen 7
618 35 Kolmården
SWEDEN

Inkludera ett kuvert med din adress på och ett par frimärken om du vill ha ett svar, tack!

Andra sajter

  • Håkans Musiksida
  • För den som vill lyssna/ladda ner bandets låtar, se videor och konsertklipp rekommenderar vi 23Tills My Space-sida 23 Till's Myspace

  •  
     
      Beat Butchers HB c/o Mårten Tolander Fredmansgatan 7a 1tr 118 47 Stockholm